Koning Felipe heeft de vijf jaarlijkse excellentie prijs van Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) uitgereikt aan professor Greet van den Berghe voor haar wetenschappelijk onderzoek naar het vasten. De prijs wordt ook wel de Vlaamse Nobelprijs genoemd, zo belangrijk is de prijs.
Van den Berghe is het hoofd van de intensieve verzorging van het UZ in Leuven. Haar onderzoek heeft de praktijk van de intensieve verzorging wereldwijd veranderd.
Al meer dan 20 jaar probeert professor Greet van den Berghe op wetenschappelijke basis de beste behandeling te zoeken. Ze combineert daarvoor praktijk met wetenschap onder meer in het lab.
Zo heeft ze de praktijk voor kunstmatige voeding helemaal veranderd. Twintig jaar geleden werden de patiënten bijna automatisch gevoed via de infuus.
Vasten doet sneller genezen!
Aangezien de patiënten die op de intensieve verzorging niet normaal kunnen eten werd er artificiële voeding toegediend. Het idee was om te voorkomen dat patiënten niet zouden verzwakken en beter zouden herstellen. Maar er was geen wetenschappelijk bewijs voor die praktijk.
Van den Berghe ontdekte, eerst bij muizen in het lab, dat vasten, geen voeding dus, veel sneller doet genezen. Dat werd nog eens bevestigd bij patiënten in de praktijk.
Tijdens het onderzoek zijn er heel veel patiënten bestudeerd en de resultaten waren zeer verassend, in de zin dat de patiënten die de voeding niet toegediend kregen het veel beter deden. Ze hadden minder orgaan falen en ze gingen vooral sneller herstellen.
Het mechanisme is heel eenvoudig; als er geen eten komt dan weet ons lichaam dat het ziek is en start het genezingsproces. Voeding verstoord dat systeem.