Wat zit er echt in McDonalds Big Mac? De voor de hand liggende antwoord is … een sesamzaad broodje, kaas, speciale saus, 100% rundvlees, plakjes augurken, gesneden sla en uien…
Maar bij nader inspectie van de website van MacDonalds zelf zagen we wat voor ingrediënten er allemaal in zitten en daar schrokken wij van Het Vastendieet best wel van. Lees hieronder verder wat voor ingrediënten er in een Big Mac zitten.
[divider]
Dit boek is een stuk gezonder dan McDonalds Big Mac!
Wil je echt gezond eten en met een twist? Dan kan ik je het spiraalsnijder eKookboek Spirelli Spiraalsnijder Recepten aanbevelen.
Boordevol met lekkere, gezonde, caloriearme en koolhydraatarme spiraalsnijder recepten.
Hier zijn de “geheime” ingrediënten
We weten allemaal dat fast food ongezond is en dat het een verwoestende uitwerking op onze gezondheid kan hebben, vele goed gedocumenteerde studies bewijzen dit. Maar deze uitgebreide lijst van wat er in slechts één hamburger zit is schokkend. Hieronder zie je de “geheime” ingrediënten.
Big Mac
Van de website: Ingrediënten: verrijkte bloem (Gebleekte tarwemeel, gemoute gerst Meel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat, riboflavine, foliumzuur), Water, High Fructose Corn Syrup en / of suiker, gist, soja-olie en / of koolzaadolie, Bevat 2 % of minder: Zout, tarwegluten, calciumsulfaat, calciumcarbonaat, ammoniumsulfaat, ammoniumchloride, Dough Conditioners (kan een of meer van: natriumstearoyllactylaat, DATEM, ascorbinezuur, Azodicarbonamide, mono-en diglyceriden, geëthoxyleerd Monoglyceriden, Monocalcium fosfaat, Enzymen, guargom, Calcium Peroxide), sorbinezuur, calciumpropionaat en / of natriumpropionaat (Conserveermiddelen), soja lecithine, sesamzaad.
BEVAT: tarwe en soja lecithine.
Vers brood bevat normaal gesproken slechts 4 basis ingrediënten: meel, water, zout en gist. Maar alle toevoegingsmiddelen die je hier boven ziet worden kennelijk noodzakelijk geacht om een belachelijk lange houdbaarheid voor deze massa geproduceerde broodjes te verkrijgen.
High-fructose corn syrup (maïssiroop)* is een veel voorkomende additief in verwerkte levensmiddelen en is wel een van de meest gevaarlijke. Overmatig gebruik van fructose wordt opgeslagen als vet in de lever. Dit leidt tot ‘Vette lever’ en uiteindelijk lever falen. ‘Vette lever’ is momenteel een van de meest voorkomende ziekten in de VS, waaraan, naar schatting, 90 miljoen Amerikanen lijden. Het is vaak een voorloper van type 2 diabetes.
High-fructose corn syrup verhoogt ook het risico op beroertes, hartaanvallen, dementie en sommige vormen van kanker.
* Maïssiroop is wat de naam al doet vermoeden, een siroop van maïszetmeel, wat primair de suiker genaamd glucose is. Het wordt veel gebruikt bij het produceren van voeding en dranken in de VS, omdat het niet zo snel kristalliseert als suiker en omdat het over het algemeen goedkoper is dan suiker (al is het niet zo zoet als suiker).
Het is verkrijgbaar in de VS in twee vormen; blank, welke helder gemaakt is om alle kleur te verwijderen (en heeft bijna geen smaak), en donker, waar caramel en melasse (restproduct van productie van suiker) aan toegevoegd zijn. Omdat het geen neiging heeft te kristaliseren, wordt het vaak genoemd in recepten voor frostings, snoep en jam.
Studies hebben bewezen dat geraffineerd zout is schadelijk voor onze gezondheid als gevolg van de chemische processen die de voedingswaarde ontnemen. Geraffineerde zouten bevatten ook een cocktail van chemische additieven zoals kaliumjodide, natriumbicarbonaat, solo-co-aluminaat, en zelfs fluoride en mononatriumglutamaat (MSG).
Fluoride en MSG zijn beide bestempeld als neurotoxinen, stoffen die invloed hebben op ons zenuwstelsel, ze produceren gedrags-, emotionele of body-beweging afwijkingen. Het kan moeilijk zijn voor het lichaam ze af te breken.
Geraffineerd zout is ook verbonden met hypertensie, type 2 diabetes, obesitas, retentie en jicht. Het vernietigt ook gezonde darmbacteriën leidt tot toxische een opbouw in het spijsverteringskanaal. Geraffineerd zout geassocieerd met stemmingsschommelingen, evenals angst en depressie.
Deze twee ingrediënten alleen al dragen bij aan een epidemie van zwaarlijvigheid, wat vaak leidt tot hart-en vaatziekten en diabetes. Het zijn ook twee zeer verslavend ingrediënten waarnaar het lichaam gaat hunkeren naar meer van hetzelfde.
Azodicarbonamide is een chemische substantie goedgekeurd voor gebruik als bleekmiddel in tarwemeel en een conditioner deeg brood bakken. Maar het wordt ook gebruikt in de kunststof-en rubberindustrie als een ‘schuimmiddel’ het geven van bepaalde kunststoffen producten hun licht, drijvend kwaliteit, zoals yogamatten en flip-flops. Deze chemische stof is verboden in de EU en Australië en is gekoppeld aan ademhalingsproblemen en allergieën door de World Health Organization, die studies van de werknemers blootgesteld aan relatief hoge niveaus citeert. Dit verbod betekent dat hamburger broodjes in die landen niet deze chemische stof bevatten.
Het is echter goedgekeurd in de VS door de Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik in levensmiddelen op een niveau onder 45 delen per miljoen en is daarmee op dit moment te vinden in veel bewerkte voedingsmiddelen.
Onlangs Amerikaanse senator Charles Schumer (D-NY) een beroep op de FDA om azodicarbonamide te verbieden van alle voedingsmiddelen, want het is ‘verdacht kankerverwekkend te zijn …. veel landen in de ontwikkelde wereld hebben deze giftige chemische stof van levensmiddelen verboden, en het is tijd voor de VS om dit voorbeeld te volgen, ”
Guarpitmeel is verboden door de FDA in grote hoeveelheden als gevolg van meldingen van de stof zwelling en het belemmeren van de darmen en slokdarm.
Sorbinezuur is bestudeerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration, de chemische stof is een sterk irriterend en in voldoende grote hoeveelheden-heeft het potentieel om ernstige schade aan de weefsels van de ogen, huid en luchtwegen veroorzaken.
Kaas:
Ingrediënten: melk, room, water, kaas Cultuur, natriumcitraat, Bevat 2% of minder van: Zout, Citroenzuur, Sodium Fosfaat, sorbinezuur (conserveermiddel), melkzuur, azijnzuur, Enzymen, Natriumpyrofosfaat, Natuurlijke smaak (Dairy bron), Kleur Toegevoegd, Soja Lecithine (Toegevoegd voor Slice Scheiding).
BEVAT: melk en soja lecithine
Zeker kaas hoeft niet al deze toegevoegde chemicaliën. Werknemer een ex McDonald zei dat de kaas ontwikkeld kunnen bij kamertemperatuur hele dag zonder de noodzaak koeling.
Big Mac saus:
Ingrediënten: sojaolie, Pickle Relish (Blokjes Pickles, High Fructose Corn Syrup, suiker, azijn, Corn Syrup, zout, calciumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat [Conserveermiddel], Spice Extracten, polysorbaat 80), gedistilleerde azijn, water, ei dooiers, High Fructose Corn Syrup, uienpoeder, mosterdzaad, zout, specerijen, propyleenglycolalginaat, natriumbenzoaat (conserveermiddel), Mosterd Bran, suiker, knoflookpoeder, Vegetable Protein (Gehydroliseerd maïs, soja en tarwe), Caramel Kleur, Extracten van Paprika, soja lecithine, Kurkuma (Color), Calcium-EDTA (Protect Flavor).
BEVAT: tarwe, ei en soja.
Dus voor een kleine hoeveelheid saus ze nodig dan 30 verschillende ingrediënten. Nog meer zout en de suiker is vermomd onder 4 verschillende namen en bevat high fructose corn syrup (zie hierboven nota’s voor de Big Mac broodje)
Propyleenglycolalginaat terloops vermeld in een van de specerijen, maar dit is een ingrediënt in motorkoelmiddelen, antivries, shampoos en gebruikt in pesticiden, fungiciden en herbiciden (ii).
100% rundvlees:
Ingrediënten: 100% Pure USDA geïnspecteerd Beef; Geen vulstoffen, geen Extenders.
Bereid met Grill kruiden (zout, zwarte peper).
Hoewel het pasteitje zijn gekomen onder een groot deel van de controle in het verleden is dit niet al te slecht klinkt, hoewel “100% puur” betekent eigenlijk niets. Het al dan niet zuiver en wettelijk niet nodig om de chemische / toxinen bij de verwerking van het vlees.
Er is een enorme hoeveelheid controverse over McDonald’s hamburgers sinds celebrity chef Jamie Oliver zien hoe vleesafval en pezen worden afgedraaid in een centrifuge en “gewassen” met ammonium hydroxide in de voorbereiding van goedkoop vlees voor fastfoodrestaurants (zie de video hieronder).
Onlangs echter, McDonald’s kondigde aan dat “we een beslissing om het gebruik van ammoniak behandeld rundvlees in onze hamburgers te staken”.
Natuurlijk zonder te weten bronnen en landbouwpraktijken van die bronnen weten we niet de kwaliteit van het vlees – de meeste goedkope vleesproductie gebruikt runderen die zijn gevoed enorme hoeveelheden antibiotica en hormonen.
Augurken:
Ingrediënten: Komkommers, water, gedistilleerd azijn, zout, calciumchloride, Aluin, kaliumsorbaat (conserveermiddel), natuurlijke aroma’s (Bron van de installatie), polysorbaat 80, Extracten van Kurkuma (Color).
Zelfs de augurken zijn niet alleen gelaten. Veel mensen maken hun eigen lekkere augurken en ze zeker niet al deze ingrediënten toe te voegen.
Gesneden sla en uien:
Gewoon sla en uien? Geen schijn van kans. De sla is ook bedekt met propyleenglycol, hetzelfde ingrediënt in antivries en hydraulische en remvloeistoffen. Dit om de sla knapperig, licht groen en fris uit, maar ze adverteren niet dat feit op hun website.
De FDA heeft propyleenglycol goedgekeurd in levensmiddelen, maar weer veel Europese landen toestaan voor andere doeleinden dan voeding alleen.
McDonalds hebben gereageerd op de bezorgdheid van de consument in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen, door een radicale verbetering van de kwaliteit van hun inkoop in de afgelopen 20 jaar. Alle rundvlees gebruikt door McDonald’s UK is afkomstig van boerderijen in de UK & Ierland, aan strenge lokale normen, met inbegrip van het toezicht op vee betreffende hormonen en antibiotica.
Als je dan nog wilt genieten van fast food, gewoon proberen om het als een onregelmatige gebeurtenis te houden, als al die giftige stoffen en chemicaliën ernstige schade kan doen om uw lichaam, vooral als je ze consumeren op een regelmatige basis.
Je moet weten wat je het in je lichaam en worden voorzien van alle feiten om weloverwogen keuzes te maken.
Alle ingrediënten hierboven zijn rechtstreeks van de officiële website van McDonald’s.
Waarom wordt dit niet in de kookprogramma,s vermeld.
Je kan nog beter naar een kerncentrale
Duidelijke informatie,
Bedankt
Vr groeten
Mette